Hindistan'ın Jammu Keşmir bölgesinde yayınlanan haftalık multimedya dergisi "KashmirWalla" nın sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabı, "topluluk kurallarını ihlal ettiği" gerekçesiyle askıya alındı.
Twitter'dan yapılan açıklamada, Hindistan güvenlik güçlerinin 29 Ağustos'ta Cammu Keşmir'de Muharrem ayında Şii Müslümanlara karşı yürüyüşe çıkan Şii Müslümanlara karşı plastik mermi ile müdahale ettiği olaylara ilişkin haber postasına eklenen görüntülerin, "insanların ölüm anının gösterilemeyeceği" kuralı.
Derginin editörü. ve imtiyaz sahibi Fahad Shah yaptığı açıklamada, haber görüntülerinin neden ihlal olarak kabul edildiğini anlayamadıklarını söyledi. Şah kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Söz konusu görüntüler, Ağustos 2020'de yayınladığımız dini bir tören sırasında polisin silahsız sivillere yönelik acımasız müdahalesini gözler önüne seriyor. Paylaşımımız şiddeti teşvik etmiyor, silahsız sivillere yönelik şiddeti belgeliyor. "Hesabı açmak için Twitter'a başvurduklarını, durumu anlattıklarını ancak hesabın halen askıda olduğunu belirten Şah," Dünden beri paylaşamıyoruz, bu Twitter'da yeni bir utanç olacak "dedi. Gazetecileri Koruma Komitesi 2019'da yayınladığı raporunda sosyal paylaşım sitesini Cammu Keşmir'de ifade özgürlüğünü engellemekle suçladı. Raporda 2017-2019 yıllarında 1 milyondan fazla Jammu Kashmiris'in siteden silindiği belirtildi.
İngiltere, sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan 1947'de çekildiğinde, o dönemde bir beylik olan Keşmir, Hindistan veya Pakistan ile birleşme şansı bulmuş olsa da, nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmak için tavır aldı, dönemin prensi Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Keşmir'in Müslüman halkı karara karşı çıktı. Taraflar ilk kez 1947'de Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle savaştı. Aynı nedenle 1965 ve 1999'da iki ülke arasında savaş çıktı. Geçici ateşkes ile Cemmu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın ve Pakistan'ın yüzde 35'i kontrolünde kaldı. Bölgenin doğu kesiminin yüzde 20'si, Çin'in kuşatması kontrolüne alındı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (UNSC), 1948 yılından bu yana aldığı kararlarla Keşmir'in askersizleştirilmesini ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngörüyor. Hindistan halk oylamasına karşı çıkıyor. Pakistan bir tavır alırken BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını istiyor.