Hayabusa 2'nin Ryugu asteroidinden Dünya'ya getirdiği örnek kapsül ilk kez açıldı. Bugün konuyla ilgili bir açıklama yapan Japon uzay ajansı, kapsülün içinde Ryugu örnekleri bulunduğunu resmi olarak doğruladıklarını söyledi. Hayabusa 2 uzay aracı, bu ayın başlarında Ryugu'dan getirdiği örnek kapsülü Dünya'ya bıraktı. Kapsül Avustralya'da bir çöle indi ve oradan Japonya'ya götürüldü.
Japon yetkililer, kapsülün Ryugu tozları içerdiğini belirterek, "JAXA, numune kapsülünün Ryugu asteroidinden örnekler içerdiğini doğruladı. Siyah ve kum benzeri parçacıklar olduğunu doğruladık." Ryugu tozları şimdi Japon bilim adamları tarafından ayrıntılı olarak incelenecek. önümüzdeki dönem. Ancak JAXA, örneklerin yakında dünyanın dört bir yanından araştırmacıların kullanımına sunulacağını belirtiyor. Diğer bir deyişle, sadece Japon bilim adamları değil, tüm uluslararası araştırmacılar asteroid örneklerini inceleme fırsatına sahip olacaklar. Örneğin Japonya'nın Hayabusa misyonunun ilk bölümünün gönderilmesinden önce nuımune Türkiye'yi bile dünyaya getirdi.
JAXA, Hayabusa2'Y 3 Aralık 2014'te uzaya fırladı. Yaklaşık üç buçuk yıllık uzun yolculuktan sonra, uzay aracı Haziran 2018'de Ryugu'nun yörüngesine başarıyla indi. Daha sonra Hayabusa, yaklaşık bir yıl boyunca Ryugu'yu tüm ayrıntılarıyla inceledi ve bir buçuk, en iyi iniş alanlarını belirledi ve çok sayıda numune topladı. Bilimsel olarak inanılmaz verimli bir misyona imza atan Hayabusa'nın altı yılda uzayda 5,24 milyar kilometre yol kat ettiği belirtiliyor.