Bilim adamları tarihte yeni bir çığır açtı. Güneşin çekirdeğinde meydana gelen nükleer füzyon reaksiyonu üzerinde çalışan uzmanlar bu reaksiyonu doğrudan ölçebildiler. Böylece 1930'ların hipotezi kanıtlandı.
Dünyanın en popüler bilim dergilerinden biri olan Nature, tarihte bir ilk yaşandığını duyurdu. Yapılan açıklamalara göre bilim adamları, güneşin çekirdeğinde meydana gelen bir nükleer füzyon reaksiyonunu ilk kez doğrudan ölçebildiler. Gelişme ile birlikte ilk kez 1930'larda hipotez olarak ortaya atılan önerme doğrudan ispatlandı. Konuyla ilgili açıklamalar Massachusetts Üniversitesi'nden geldi. Şimdiye kadar yapılan çalışmaların uyumsuz veriler içerdiğini söyleyen uzmanlar, son çalışmanın nötrinolar üzerinde yani nükleer füzyon kaynağından yapıldığını açıkladı. Nötrinoların ne olduğunu açıklamak için; Işık hızına yakın hareket eden nötrinoları, neredeyse hiçbir etkileşim olmaksızın maddenin içinden geçebilen atom altı parçacıklar olarak tanımlayabiliriz. Etkileşim eksikliği de bu atom altı parçacıkların tespit edilmesini zorlaştırır. Bununla birlikte, bilim adamları son çalışmalarında bu zorluğun üstesinden geldiler ve Güneş'in çekirdeğinden sıçrayan ve genellikle yeryüzünden geçen bu atom altı parçacıkları yakalamayı başardılar.
100'den fazla bilim adamının katılımıyla ölçüm yapıldı
100'den fazla bilim insanı, Güneş'in çekirdeğinde meydana gelen nükleer füzyonu ölçmek için İtalya'da bulunan Borexino dedektöründe bir araya geldi. Son derece ayrıntılı bir çalışma yürüten uzmanlar, sonunda Güneş'in çekirdeğinden gelen nötrinoları yakalamayı başardılar.