Başarılı COVID-19 aşı çalışmaları ile gündeme gelen Pfizer, siber saldırıların saldırısına uğradı. Pfizer ve BioNTech SE'nin ortak çalışması olan COVID-19 aşısı hakkındaki bilgiler bilgisayar korsanları tarafından çalındı.
Bakan Koca'dan kısıtlamalar ve aşı ile ilgili açıklama
Pfizer siber saldırı tarafından saldırıya uğradı
Pfizer yetkilileri, sistemlerinden hiçbirinin tam olarak ele geçirilemeyeceğini belirterek, "Erişilen veriler üzerinden yapılan herhangi bir çalışma Katılımcının kimliğinin tespit edilip edilmediğini henüz bilmiyoruz."
Avrupa İlaç Ajansı (EMA) sunucularına saldıran hackerlar başardı. Aşıların düzenleyici sunumlarını çaldı EMA sunucularına yapılan saldırıların aşılama çalışmalarını kesintiye uğratmayacağının altını çizen şirket, kolluk kuvvetlerinin katılımıyla soruşturma başlatıldığını duyurdu. Açıklamanın ardından Pfizer hisseleri Yeni'de yüzde 1,6 düştü York Menkul Kıymetler Borsası, pandemi sürecinde Rus ve Çin menşeli hacker gruplarının COVID-19 aşısı için çalışan şirketlere saldırdığı iddia edildi. International Business Machines'de çalışan siber güvenlik uzmanları, bazı eyaletlerde çalışan hackerların aşı dağıtan şirketlere saldırdığını açıkladı.
BioNTech ve Pfizer, geliştirdikleri aşının lisansını almak için 30 Kasım'da EMA'ya başvurdu.
Pfizer ve BioNTech'in "BNT162b2" adlı aşı incelemesi sürerken, aşının kullanımına ilişkin karar 29 Aralık'ta, Pfizer-BioNTech'in geliştirdiği aşı Kovid-19'a karşı aşı yarışında dikkat çekerken, aşı başlatıldı. 2 Aralık'ta Birleşik Krallık'ta onaylandıktan sonra uygulanacak. Kanada da aşının gündüz kullanılmasını onayladı. Kanada, İngiltere'den sonra bu aşının yaygın kullanımını onaylayan ikinci ülkedir.