04 Mayıs 2025 Pazar

Gazetecilere Baskı Sürüyor: Gözaltılar, Tutuklamalar Artıyor!

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın Özgürlüğü Raporu ile Türkiye'deki gazetecilerin karşı karşıya kaldığı zorlukları gözler önüne serdi. Rapora göre, son bir yılda gazetecilere yönelik baskılar arttı, birçok gazeteci gözaltına alındı ve tutuklandı. TGS Başkanı Gökhan Durmuş, "Anti-demokratik uygulamaların tedavisi özgür haberciliktir" diyerek, gazetecilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti.

Gazetecilere Yönelik Baskılar Artıyor

TGS'nin raporuna göre, son bir yılda yaşananlar şöyle: * En az 29 gazeteci cezaevine girdi. * Bugün itibarıyla 18 gazeteci hâlâ cezaevinde. * Gazeteciler hakkında 313 soruşturma açıldı. * Gazetecilere yönelik 123 gözaltı işlemi uygulandı. * Gazeteciler 90 soruşturmada ifadeye çağrıldı. * 212 davada 311 gazeteci yargılandı. Durmuş, basın özgürlüğünün büyük zarar gördüğünü ve Anayasa ile Basın Kanunu'nun çiğnendiğini vurguladı. Gazetecilerin hem emek mücadelesi verdiğini hem de basın ve ifade özgürlüğü için mücadele ettiğini belirten Durmuş, patronlar, hakimler, savcılar ve polislerin bu mücadelede engel olmaya çalıştığını ifade etti.

Dezenformasyon Yasası ve Etki Ajanlığı Yasa Teklifi

Raporda, Dezenformasyon Yasası'na da değinildi. Yasanın yürürlüğe girdiği Ekim 2022'den itibaren en az 67 gazeteci hakkında 85 soruşturma açıldığı, 15 gazetecinin gözaltına alındığı ve 4 gazetecinin tutuklandığı belirtildi. Ayrıca, Etki Ajanlığı Yasa Teklifi'nin Meclis'e sunulup geri çekilmesi ve Siber Güvenlik Yasası'nın yürürlüğe girmesiyle gazeteciler üzerinde suç düzenlemeleri ile gözdağı verilmeye devam edildiği vurgulandı.

Gazetecilere Yönelik Tehdit ve Saldırılar

TGS'nin raporuna göre, gazeteciler sadece hukuki baskılarla değil, fiziksel saldırılarla da karşı karşıya kalıyor. En az 56 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı, en az 90 gazeteci sözlü olarak tehdit edildi. Ayrıca, haber içeriklerine erişim engellendi ve silinmesine karar verildi. Basın kurumlarına yönelik saldırılar düzenlendi ve bazı basın kurumları hedef gösterildi. RTÜK tarafından basın yayın kuruluşlarına idari para cezaları kesildi ve Sözcü TV'nin ekranının 10 gün süreyle karartılmasına karar verildi. Açık Radyo'nun karasal yayın lisansı ise RTÜK tarafından iptal edildi. TGS Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, sendikalaşmanın önemini vurguladı. Durmuş, "Bu karanlık tabloyu ancak sendikalaşarak aşabiliriz, aydınlatabiliriz" dedi. Basın ve ifade özgürlüğünün daha iyi günlerinin geleceğine inandığını belirten Durmuş, gazetecisi özgür olan bir toplumun daha özgür olacağını ifade etti. Unutulmamalıdır ki, özgür basın, sağlıklı bir demokrasinin temel taşlarından biridir ve gazetecilerin güvenliği, toplumun haber alma hakkının güvencesidir.

İlgili Haberler