TBMM'de Diploması İptali Kararı ve Sivil Darbe İddiaları
TBMM Genel Kurulu'nda, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarının iptal edilmesi kararı büyük bir gerginliğe neden oldu. CHP milletvekilleri kürsüyü işgal ederken, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Bu, bir sivil darbedir" ifadelerini kullandı.
Gerginlikler ve Tartışmalar
Genel Kurul'da yaşanan tartışmalar sırasında, İmamoğlu'nun diplomasının iptal edilmesi kararı CHP'li vekiller tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Başarır, "Bu ülkede hukuk kalmamıştır. Biz, CHP Grubu olarak sizden bu durumun değerlendirmesini yapmak üzere ara vermenizi talep ediyoruz" dedi. Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, birleşime ara verdi.
Verilen arada, grup başkanvekilleri İmamoğlu'nun diplomasının iptal edilmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yeni Yol Partisi Grup Başkanı Bülent Kaya, "Bu ülke içeriden ve dışarıdan bu kadar ağır sorunlarla iç içeyken, bu kadar kısır tartışmalarla meşgul edilmesini doğru bulmuyoruz" dedi.
İmamoğlu'nun Tepkisi ve Hukuki Süreç
İmamoğlu, diplomasının iptal edilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Bu kararı alanların tarih ve adalet önünde hesap verecekleri günler yakındır. Herkesin kazanılmış hakları tehlike altında; seçme hakkınızı bile elinizden alabilirler!" ifadelerini kullandı. İmamoğlu'nun avukatları ise üniversite yönetiminin böyle bir karar alamayacağını belirterek, "Bu karar yok hükmündedir" dedi.
- İmamoğlu'nun diploması 31 yıl sonra iptal edildi.
- Karar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ve YÖK'e gönderilecek.
- CHP'li vekiller, kararı "sivil darbe" olarak nitelendirdi.
TBMM'de yaşanan bu gerginlik, siyasi arenada derin izler bırakırken, İmamoğlu'nun hukuki süreci de yakından takip ediliyor. Kararın yankıları hem iç siyasette hem de kamuoyunda devam ediyor.