08 Mayıs 2025 Perşembe

Lise Eğitiminde Devrim mi? MEB'den Şok Değişiklik Sinyali!

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), uzun süredir tartışılan zorunlu lise eğitimi konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Dünyadaki ve Türkiye'deki gelişmeler, yapay zeka ile eğitim teknolojilerinin dönüşümü, lise kademesinde okullaşma oranlarının artması, okul dışı eğitim imkanlarının çoğalması ve eğitim-istihdam bağının kurulamaması gibi faktörler, zorunlu eğitim süresinin yeniden değerlendirilmesine yol açtı. Peki, MEB'in masasında hangi seçenekler var ve bu değişiklikler öğrenciler için ne anlama geliyor?

MEB'in Gündemindeki Olası Değişiklikler

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, 4+4+4 şeklindeki 12 yıllık zorunlu eğitimin son iki yılı, yani lise 3 ve 4. sınıflar için daha esnek bir model üzerinde çalışılıyor. Amaç, eğitimi şekillendiren ve baskılayan merkezi sınavların etkisini azaltmak. Bakanlık, eğitimcilerin görüş ve önerilerini alarak, öğrencilerin hem akademik hem de kişisel gelişimlerini destekleyen, öğrenci merkezli modern ve esnek bir lise eğitimi için eğitim süreçlerinde iyileştirmeler yapmayı hedefliyor.

MEB'in masasında şu anda üç farklı model bulunuyor:

  • 3+1 Modeli: Lise eğitiminin ilk 3 yılının zorunlu olması ve son sınıfın (12. sınıf) üniversite sınavına hazırlık yılı olarak yapılandırılması. Bu modelde lise eğitimi 3 yıla düşürülerek öğrencilere diploma verilmesi öngörülüyor.
  • 2+2 Modeli: Öğrencilerin 10. sınıfı bitirdikten sonra lise diploması alabilmesi. Akademik olarak ilerlemek isteyenler ise 2 yıl daha eğitim alarak lise eğitimine devam edebilecekler.
  • Yaş Modeli: Lise eğitiminde zorunlu eğitimin yaş temelli olarak yapılandırılması. Bu modelde 16 yaşını dolduranların zorunlu eğitimden çıkarılması veya lise eğitiminin tamamen zorunluluktan kaldırılması gibi öneriler bulunuyor.

Bakan Tekin'den Açıklamalar

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, konuyla ilgili olarak katıldığı bir TV programında şunları söyledi: "Özellikle yükseköğretime erişimin yaygınlaşmasıyla beraber çok sayıda öğrenci ortaöğretimi müteakip yükseköğretime gidiyor ve otomatikman sanki zorunlu eğitim 16 yıla çıkmış gibi algılanıyor. Bu bir taraftan pozitif, ama bir taraftan da bilhassa mesleki ve teknik eğitim anlamında bizi sanayi, ticaret ve bu anlamda hizmet sektörü nitelikle eleman bulamamak konusunda bizi eleştirmeye başladılar. Böyle olunca biz de bu hani kamuoyunda böyle bir talep gelirse bu tartışılabilir dedik."

Bakan Tekin, bakanlık olarak tüm tartışmaları titizlikle takip ettiklerini ve uzlaşılmış konuların siyasi mekanizmalarla, Cumhurbaşkanı ile kabinede istişare edileceğini belirtti.

Lise eğitimiyle ilgili yapılan bu çalışmaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısında da sunulması bekleniyor. Yapılacak değişikliklerin, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerine daha uygun bir eğitim almasına ve istihdam piyasasının ihtiyaçlarına cevap verebilmesine katkı sağlaması hedefleniyor.

İlgili Haberler