Esenler Belediyesi'nin düzenlediği "Esenler Öykü Günleri", bu yıl beşinci kez düzenlenerek ödül töreniyle sona erdi. Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen etkinlik, "Direniş: Gazze" temasıyla dikkat çekti. Etkinlikte, edebiyatın ve sanatın direnişe olan katkısı vurgulanırken, yazarlar Yıldız Ramazanoğlu ve Cemal Şakar "Onur Ödülleri"ne layık görüldü.
Edebiyatın Direnişe Katkısı
Tören, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları ve bu saldırılara karşı oluşan kamuoyu tepkilerini yansıtan bir video gösterimi ile başladı. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, açılış konuşmasında, öykülerin insanlığın ortak duygularını ve deneyimlerini yansıttığını belirterek, bu yılki temanın Direniş ve Gazze olmasının önemine değindi. Göksu, "Bu çağın öyküsünü yazanlar, en çok kanın ve gözyaşının aktığı çağ diyecek" ifadelerini kullandı.
Yıldız Ramazanoğlu, ödülünü alırken yaptığı konuşmada, Filistin'de devam eden kıyıma dikkat çekerek, edebiyatın bu direnişteki rolünü vurguladı. Ramazanoğlu, "Edebiyatçılar, sanatçılar Filistin halkıyla ilgili delil toplamasaydı, bu halkın varoluş mücadelesini ortaya koymasaydı, şu anda bir Filistin halkından söz edemezdik" dedi. Ramazanoğlu ayrıca İslam dünyasının korku duvarını aşarak kendi birikimiyle daha güçlü bir direniş ortaya koyması gerektiğini belirtti.
Sanatın Tanıklık Görevi
Cemal Şakar ise Esenler Öykü Günleri'nin sürdürülebilirliğinin önemine dikkat çekerek, Gazze temasının ayrı bir anlam taşıdığını ifade etti. Şakar, "Gazze ümmetin ortak acısının bir simgesi. Sanatçılar konuşurken ve yazarken hakikat ortaya çıksın diye yapar. Ben öykücülük hayatım boyunca başta Gazze olmak üzere İslam ülkesi ve dünyanın her yerindeki soykırımları yeteri kadar dillendirdim. Çünkü sanatın bir görevinin de tanıklık etmek olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Lejla'dan Direniş Şarkıları
Kapanış programında, Yıldız Ramazanoğlu ve Cemal Şakar'ın konuşmacı olduğu bir panel düzenlendi ve biyografilerinin anlatıldığı videolar gösterildi. Ardından Bosna savaşından beri direniş şarkılarıyla tanınan Bosna Hersekli müzisyen Lejla Jusic, mini bir konser verdi.
Esenler Öykü Günleri, edebiyatın ve sanatın direnişe olan katkısını bir kez daha gözler önüne serdi. Gazze'de yaşanan insanlık dramına dikkat çekerek, sanatın tanıklık etme ve farkındalık yaratma görevini yerine getirdi. Etkinlik, katılımcılara umut ve dayanışma mesajı verirken, edebiyatın gücünü bir kez daha hatırlattı.