Down Sendromlu Bireyler +1 Sokağı'nda Sosyal Hayata Adım Atıyor
Gündem

Down Sendromlu Bireyler +1 Sokağı'nda Sosyal Hayata Adım Atıyor


21 March 20255 dk okuma26 görüntülenmeSon güncelleme: 13 June 2025

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından hayata geçirilen +1 Sokağı, Down sendromlu bireylerin sosyal hayata adaptasyonunu kolaylaştırıyor. AFAD İl Müdürlüğü ve Onikişubat Kaymakamlığı işbirliğiyle oluşturulan bu sokak, 21 Down sendromlu birey ve ailelerine ev sahipliği yapıyor.

+1 Sokağı'nın Amacı ve Faaliyetler

+1 Sokağı, Down sendromlu bireylerin bağımsız ve üretken bir yaşam sürmelerini hedefliyor. Bu kapsamda, sokak sakinleri hobi bahçelerinde tarım yapıyor, kafeteryada çalışıyor ve çeşitli kurslarla el becerilerini geliştiriyor. Ayrıca, park alanında oyun oynayarak veya ormanlık alanda yürüyüş yaparak sosyalleşme imkanı buluyorlar.

Deprem Sonrası Psikolojik Destek

Onikişubat Kaymakamı Salih Çiğdem, +1 Sokağı'nın depremin yarattığı travmayı azaltmada önemli bir rol oynadığını belirtti. Çiğdem, "Burada yaşayan bireylerin öz güvenleri arttı, konuşma bozuklukları giderildi ve paylaşmayı öğrendiler" dedi. Aileler de çocuklarının davranışlarında olumlu değişiklikler gözlemlediklerini ifade ediyor.

Ailelerin ve Çocukların Mutluluğu

+1 Yaşam Derneği Başkanı Mustafa Küçükkürtül, sokakta yaşayan ailelerin birbirine destek olduğunu ve bu durumun çocukların sosyal gelişimine katkı sağladığını vurguladı. Küçükkürtül, "Burada hem çocuklarımız hem de ailelerimiz bir arada yaşamanın keyfini çıkarıyor" diye konuştu. +1 Sokağı, Down sendromlu bireylerin toplumla bütünleşmesi ve depremin olumsuz etkilerini atlatmaları için önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Bu proje, benzer çalışmalar için de ilham kaynağı olabilir.