Ruken Tuncel'in editörlüğünde hazırlanan Biamag, bu hafta yine dopdolu bir içerikle okurlarıyla buluşuyor. Türkiye ve dünyadan örneklerle toplumsal mücadele ve direniş biçimlerini ele alan yazılar, güncel tartışmalara ışık tutuyor. Peki, bu hafta Biamag'da neler var?
Örgütlenme, Direnme ve Bellek İlişkisi
Beril Sercem Şengül, 19 Mart'ta başlayan sokak eylemleri üzerinden örgütlenmenin, direnmenin ve belleğin arasındaki güçlü bağı inceliyor. "Çünkü hatırlayanlar örgütlenebilir. Ve örgütlenenler, direnebilir," diyen Şengül, toplumsal hareketlerin sürekliliği için belleğin önemine dikkat çekiyor.
Kayalara Çarpan Dalgalar: İspanya'daki Öfkeliler Hareketi
Diyar Saraçoğlu, "Kayalara Çarpan Dalgalar" serisi kapsamında İspanya'daki Öfkeliler (Indignados) hareketini ve bu hareketin siyasi mirasını mercek altına alıyor. Hareketin etkileri ve günümüz siyasetine yansımaları üzerine düşündürücü bir analiz sunuyor.
Genel Grev Neleri Değiştirebilir?
Kavel Alpaslan, yine "Kayalara Çarpan Dalgalar" serisi kapsamında, Türkiye'deki 'genel grev' çağrılarını, 2020'deki 250 milyonluk Hindistan genel grevi üzerinden değerlendiriyor. "Bir genel grev neleri değiştirebilir?" sorusuna yanıt arayan Alpaslan, grevlerin toplumsal ve siyasi etkilerini tartışmaya açıyor.
Barış Kavramı: Negatif ve Pozitif Barış
İbrahim Genç, "Barış" kavramını semantik açıdan inceliyor. Oslo Barış Enstitüsü'nün kurucusu Norveçli sosyolog Johan Galtung'un "negatif barış" ve "pozitif barış" kavramlarına değinerek, barışın farklı boyutlarını ele alıyor.
"No" Filmi ve Şili'deki "Hayır" Kampanyası
Serhıldan Hülakü, Şili'de rejime karşı yürütülen "Hayır" kampanyasını konu edinen, yönetmenliğini Pablo Larraín'in yaptığı "No" filminin Türkiye'deki yansımasını yazıyor. "No, filmi dünyanın her yerinde protestocuların diline yeni bir slogan kattı: Zıpla, zıpla! Zıplamayan Pinochet," diyen Hülakü, filmin toplumsal hareketlere olan etkisini vurguluyor.
Tüketim Tartışmaları ve Alternatif Dayanışma Ağları
Berk Butan, boykot çağrılarıyla başlayan tüketim tartışmaları ve alternatif dayanışma ağları üzerine odaklanıyor. Tüketim alışkanlıklarımızın toplumsal ve politik etkilerini sorgulayan Butan, dayanışma ağlarının önemine dikkat çekiyor.
Engelli Hakları Mücadelesi ve Toplumsal Mücadelenin Bütünlüğü
Burak Sarı, engelli hakları mücadelesi ve toplumsal mücadelenin "bütünlüğü"nü ele alıyor. "Eşit yaşama talebimizi bilmem kaçıncı sıraya erteleme devri bitti. Çünkü hayat bütünlüklüdür," diyen Sarı, engelli haklarının tüm toplumsal mücadelelerle birlikte ele alınması gerektiğini savunuyor.
Mıgırdiç Margosyan'a Veda
Şeyhmus Diken, 2 Nisan 2022'de yaşamını yitiren Ermeni yazar Mıgırdiç Margosyan’ı anıyor: "…haberin var mı?, sen yine de bil öyle gel usta, giderken melül mahzun bıraktıkların, dönüşünde yok artık bilesin…"
Dijital Dünyanın Ebeveyn ve Çocuk İlişkilerine Yansıması
Ali Murat Yel, dijital dünyadaki gelişmelerin ebeveyn ve çocuk ilişkilerine yansımasını, Netflix'te yayınlanan Adolescence (Ergenlik) isimli mini dizi üzerinden kaleme alıyor. Dijitalleşmenin aile içi dinamikler üzerindeki etkilerini tartışmaya açıyor.
Amerikyum Belgeseli: Bir Nükleer Kazanın Hikayesi
Murat Türker, sinemacı Théodora Barat’nın imzasını taşıyan Three Mile adası nükleer kazasını konu edinen Amerikyum belgeseli üzerine yazıyor. Nükleer enerji ve riskleri üzerine düşündürücü bir analiz sunuyor.
Sınıf, Kültürel Gasp ve Mesafe
Arman Garip, Hasçelikler dizisinden yola çıkarak sınıf, kültürel gasp ve mesafe başlıklarını tartışıyor. Toplumsal eşitsizliklerin farklı boyutlarını ele alıyor.
Biamag'da bu hafta yayınlanan yazılar, toplumsal mücadelelerin farklı boyutlarını ele alarak okurlarına geniş bir perspektif sunuyor. Her biri alanında uzman isimlerin kaleminden çıkan bu yazılar, güncel tartışmalara ışık tutarken, geleceğe dair umutları da yeşertiyor.