Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı sert eleştirilerle Başbakan Binyamin Netanyahu'yu hedef aldı. Bennett, İsrail ordusunun Gazze'de yaşadığı başarısızlıkların doğrudan hükümetin politikalarından kaynaklandığını savunarak, hükümeti korkak ve utanç verici olarak nitelendirdi. Bu açıklamalar, İsrail siyasetinde yeni bir tartışma başlattı.
Bennett'ten Ağır Eleştiriler
Bennett, paylaşımında hükümetin orduya gerekli desteği sağlamadığını vurgulayarak, "Bu hükümet, ordunun zafer için ihtiyaç duyduğu en temel araç olan askerleri orduya sağlamıyor." ifadelerini kullandı. İsrail'in daha önce hiç bu kadar çok askere ihtiyaç duymadığını belirten Bennett, şu anda 20 bin asker açığı olduğunu iddia etti. Eleştirilerine devam eden Bennett, şu sözleri sarf etti:
Çoğu hayatında silah dahi taşımamış olan bakanların, 'Haydi Gazze'yi tamamen işgal edelim.' şeklindeki gösterişli açıklamalarını dinliyoruz ancak aynı bakanlar, bu hedefi gerçekleştirmek için gerekli olan askerleri ordudan esirgiyor. Bu hükümet, korkak ve utanç verici, tek amacı iktidarda kalmak. Değişim geliyor.
Bu sert eleştiriler, Bennett'in yeniden siyasete dönme hazırlığında olduğu iddialarını da beraberinde getirdi.
Siyasete Dönüş Sinyali mi?
İsrail basınında yer alan haberlere göre, Naftali Bennett'in siyasete dönmeye hazırlandığı ve yeni bir parti kurduğu belirtiliyor. Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, yaklaşık 3 yıl önce aktif siyaseti bıraktığını açıklayan Bennett, geçici olarak "Bennett 2026" adını verdiği partisiyle yeniden seçimlere katılmayı değerlendiriyor. Bennett'e yakın kaynaklar, eski başbakanın 7 Ekim saldırısından sonra oranı yüzde 40'a yükselen kararsız sağcı seçmeni hedeflediğini ifade ediyor.
İsrail Ordusundaki Asker Açığı
İsrail Parlamentosundan (Knesset) yapılan açıklamada, son haftalarda orduya çağrılan 18 bin 915 kişiden sadece 232'sinin çağrıya yanıt verdiği bildirildi. Bu durum, İsrail ordusundaki asker açığı sorununu gözler önüne seriyor ve Bennett'in eleştirilerini destekler nitelikte.
Bennett'in bu çıkışı, İsrail siyasetinde önemli bir dönüm noktası olabilir. Hem hükümete yönelik sert eleştirileri hem de siyasete dönüş sinyalleri, önümüzdeki dönemde İsrail siyasetinde hareketli günlerin yaşanacağının habercisi. İsrail'in iç ve dış politikası üzerinde nasıl bir etki yaratacağı ise merak konusu. Unutulmamalıdır ki İsrail siyaseti her zaman karmaşık ve değişkendir. Bu tür gelişmeler, bölgedeki dengeleri de etkileyebilir.